KOMUNIKAT 79/2021

2021-12-20

MK NSZZ Solidarność PŻM informuje, iż w związku z zawarciem Protokołu dodatkowego nr 1 z dnia 28 października 2021 r. w sprawie zmiany w Zakładowym Układzie Zbiorowym Pracy (ZUZP) pracowników lądowych Polskiej Żeglugi Morskiej P.P. z dnia 21 stycznia 2015 r. nastąpiły zmiany w ZUZP w części dotyczącej nagród jubileuszowych ? tj. § 16 Układu.

Postanowienia Protokołu przyjęte zostały przez Polską Żeglugą Morską P.P. i wspólną reprezentację związków zawodowych. Od dnia 01.01.2022 roku Pracownika będą obowiązywać nowe warunki pracy i płacy, a mianowicie:

• Pracownik traci prawo do nagrody jubileuszowej po upływie 45 i 50 lat pracy liczonych zgodnie z dotychczas obowiązującymi postanowieniami ZUZP. Pracownicy, którzy osiągną wymagany staż pracy tj.15 lat, poczynając od 01.01.2022 nabędą prawo do otrzymania nagrody jubileuszowej po 15 latach pracy.