Zapraszamy do skorzystania z wypoczynku w ośrodkach DOMS w Jarnołtówku, Spale i Zakopanem. Z bonem zapłacicie Państwo o 200zł mniej za wszystkie usługi świadczone w naszych obiektach, a w szczególności wyżywienie, noclegi oraz strefę relaksu.

KOMUNIKAT NR 21

MK NSZZ Solidarność przy PŻM informuje, że 31 grudnia 2020 r. zakończono negocjacje układu zbiorowego IBF TCC AGREEMENT.

Wynegocjowano:

• powrót do obowiązującej tabeli wynagrodzeń z 2017 r.  w wyniku której wynagrodzenie AB wynosiło w 2019 r. 1844 USD a obecnie wynosi  2118 USD
  • mamy gwarancje  dyrekcji PŻM , że w miarę poprawy warunków  płacy na statkach grupy PŻM skrócony zostanie, okres przebywania na statku
    (kontrakty 4+- 1). Aktualnie trudna sytuacja na marynarskim rynku pracy jest spowodowana brakiem zainteresowania zawodem marynarza w kraju.
  • w roku 2020 rozstrzygnięta zostanie sprawa zabezpieczenia społecznego marynarzy w wyniku ogłoszenia wyroku TSUE. Obecnie oczekujemy na pozytywną decyzje sejmu RP oraz podpis prezydenta RP w w/w sprawie.

Kolejnym elementem do negocjacji w najbliższym okresie jest negocjacja  Układu Zbiorowego Pracy dla pracowników PŻM zatrudnionych na statkach z 1995r. na podstawie, którego min. wypłacane są obecnie  nagrody jubileuszowe i odprawy emerytalne.

Aktualnie czekają nas wybory do Rady Pracowniczej i na zebranie delegatów w PŻM.

Przewodniczący MK NSZZ Solidarność PŻM
Jacek Kramarczyk