Zapraszamy do skorzystania z wypoczynku w ośrodkach DOMS w Jarnołtówku, Spale i Zakopanem. Z bonem zapłacicie Państwo o 200zł mniej za wszystkie usługi świadczone w naszych obiektach, a w szczególności wyżywienie, noclegi oraz strefę relaksu.

KOMUNIKAT NR 28

2020-05-09

Wspólny komunikat stron Układu Zbiorowego IBF CYFADACO/KSM NSZZ "SOLIDARNOŚĆ" i FZZ MiR

Szczecin, Limassol 30 kwietnia 2020

Biorąc pod uwagę globalny kryzys wywołany przez pandemię COVID-19, skutkujący wieloma restrykcjami w odniesieniu do przemieszczania sie załóg w celu dokonania planowych podmian na statkach, Strony Układu Zbiorowego postanowiły przygotować rozwiązania mające na celu sprostanie tym nadzwyczajnym okolicznościom i pogodzenie ekonomicznycj interesów pracodawcy stającego w obliczu podężnego ekonomicznego kryzysu o zasięgu światowym jak i interesów marynarzy oczekujących od dłuższego czasu na ponownę zaokrętowanie.

W związku z pogarszającą się sytuacją postanowiono wdrożyć następujące rozwiązania:

1. Zawiesić z dniem 1 maja wypłaty dodatku pow. 180 dnia kontraktu. Dodatek w tym czasie pozostaje NALEŻNY i zostanie wypłacony najpóźniej w ciągu dwóch lat od daty wdrożenia Aneksu do Układu Zbiorowego.

Jednocześnie biorąc pod uwagę ciężką sytuację marynarzy przebywających w domu i oczekujących na zaokrętowanie:
  2. Umożliwić wystąpienie o wypłatę II-giej transzy bonusu 100 plus przed zaokrętowaniem na statek lub:
  3. Umożliwić wystąpienie o wypłatę natychmiastowej zaliczki w dniu podpisania nowego kontraktu,
  4. Wprowadzić możliwość uzyskania krótkoterminowej pożyczki wypłacanej w ramach funduszu socjalnego Cyfadaco.

Jednocześnie zapewniamy, że czynione są ponadstandardowe działania aby realizować podmiany załóg w tych skrajnie trudnych warunkach.