KOMUNIKAT 40/2021

2021-02-10

W związku z tym, że na tą chwilę nie ma możliwości zorganizowania spotkania naszej komisji przesyłam informacje na temat co robimy i co dzieje się w naszej firmie.

Chciałbym poinformować że:

• wynegocjowaliśmy  bonus świąteczny ( boże narodzenie ) w wysokości 270 USD
  • został opracowany  przez dyrekcję PŻM PP plany inwestycyjne firmy  na najbliższe lata tzn do 2025 r. ( info w załączniku).
  • zostały wprowadzone układy zbiorowe Cyfadaco na 2021 r  z podwyżką zarówno na masowce jak i na promy.
  • wprowadzono tzw.( bonus lojalnościowy ) czyli seniority bonus dla załóg pływających, który dotyczy stałych pracowników jak i kontraktowych z odpowiednim stażem pływania w Cyfadaco. Po tzw. okresie przejściowym seniority bonus ten ma wzrosnąć ok.3 krotnie.
  • seniority bonus został wpisany aneksem do układu zbiorowego ( aby nikt w przyszłości nie mógł jednym ruchem i w każdej chwili go zlikwidować, jak to miało miejsce w ostatnim czasie z różnymi składnikami naszego wynagrodzenia ).
  • opracowano harmonogram wypłat nagród jubileuszowych dla marynarzy które przypadają od 01.01.2021 do 2004 r a będą wypłacone wszystkim zatrudnionym do połowy roku 2022 r.
  • nagrody jubileuszowe będą wypłacane w USD ( nie w pln )
  • wpisano do układu zbiorowego ( promowego ) stanowisko bosmana łącznie z podwyżką stanowiskową 150 USD.
  • jako KSMMiR podjęliśmy stanowisko ws. szczepień marynarzy ( Covid19 )
  • zorganizowaliśmy wysyłkę paczek dla dzieci naszych członków NSZZ S PŻM
  • doprowadziliśmy do rozpoczęcia wypłat zaległych wynagrodzeń dla marynarzy którzy przekroczyli okres pobytu na statku 180 dni w okresie maj czerwiec 2020

W chwili obecnej pracujemy nad zmianą zapisów w układzie zbiorowym dla pracowników morskich z 1995 r oraz zmianą zasad korzystania z funduszu socjalnego Cyfadaco.

Pracujemy również nad sposobem wypłat n. jubileuszowych dla naszych marynarzy którzy nie mogą otrzymać św. zdrowia a otrzymują  najniższą krajową czyli 2800 pln brutto.