KOMUNIKAT 63/2021

2021-07-20

MK NSZZ Solidarność PZM informuje o Rządowym projekcie noweli ustawy o pracy na morzu, zakładający m.in. poprawę praw pracowniczych marynarzy, których statki zostały napadnięte, został skierowany do trzeciego czytania. Projekt poparły wszystkie sejmowe kluby parlamentarne.

Projekt ma na celu implementację do polskiego prawa zmian wynikających z Poprawek do Konwencji o pracy na morzu z 2006 r. (Konwencja MLC). Poprawki mają podnieść poziom ochrony praw pracowniczych marynarzy w przypadku ich uwięzienia na statku w wyniku piractwa lub zbrojnej napaści na statek.

Zmiany w ustawie obejmują m.in. przedłużenie ważności marynarskich umów o pracę o okres związany z uwięzieniem marynarza w wyniku aktu piractwa lub zbrojnej napaści na statek, w przypadku uwięzienia - nałożenie na armatora zobowiązania do wypłaty wynagrodzenia i świadczeń z tytułu marynarskiej umowy o pracę, a także rozszerzenie uprawnień marynarza do bezpłatnej repatriacji.

Projekt wprowadza też zmiany porządkujące i doprecyzowujące do ustawy do pracy na morzu. Chodzi m.in. o uproszczenie definicji armatora, marynarza, statku niekonwencyjnego, zmianę waluty z euro na złoty przy opłatach za wydawanie książeczek żeglarskich, możliwość dokonywania w książeczkach żeglarskich wpisów w języku angielskim, wprowadzenie obowiązku przedkładania przez agencje pośrednictwa pracy dla marynarzy dowodu przedłużenia ubezpieczenia.