KOMUNIKAT 68/2021

2021-08-16

W związku z bardzo trudną sytuacją kadrową grożącą wyłączeniem z eksploatacji części naszych statków, szefostwo działu personalno ?administracyjnego zwróciło się do Związków zawodowych działających w PŻM o wyrażenie zgody na zatrudnienie pracowników spoza Unii Europejskiej.

W wyniku długich negocjacji mając na uwadze wspólne dobro armatora i zatrudnionych pracowników (możliwe skrócenie okresu zamustrowania w przyszłości), podpisano porozumienie w w/w sprawie.

Pierwszeństwo w zatrudnieniu będą mieli polscy pracownicy.

W wyniku podpisanego porozumienia marynarzom posiadającym stała umowę o pracę w PŻM wypłacany będzie dodatek w wysokości 130USD   jako częściowa rekompensata kosztów ponoszonych na dobrowolne ubezpieczenie w ZUS, zapewniające świadczenie emerytalne i rentowe. Jednocześnie w porozumieniu zachowano pierwszeństwo w zatrudnieniu dla marynarzy z Polski. Dodatek będzie naliczany od miesiąca sierpnia.