KOMUNIKAT 02/XIV/2023

Nigdy nie będziemy podpisywać umowy programowej z jakąkolwiek partią polityczną

- Czas przedwyborczy to jest okres, w którym można „docisnąć” polityków o sprawy pracownicze, które nas najbardziej interesują. Jeżeli Zjednoczona Prawica chce rozwiązywać problemy społeczne, to będziemy z nią współpracować. Ale nigdy nie będziemy oficjalnie wspierać ani podpisywać umowy programowej z jakąkolwiek partią polityczną – mówił przewodniczący KK NSZZ „Solidarność” Piotr Duda.

Po doświadczeniach z AWS-em zmieniono statut Solidarności, wprowadzając rozwiązania, które polegają na tym, że jeśli związkowiec chce wejść do polityki, rezygnuje z funkcji związkowych, takich jak szefa Komisji Zakładowej, szefa Regionu, szefa Komisji Krajowej. Wówczas ma prawo kandydować do Sejmu czy na stanowiska ministerialne.