2024-05-08
Wniosek do posłów i strony rządowej o reaktywowanie polskiej floty morskiej pod polską banderą
"Zielony Ład"
zasady refundacji za wypoczynek sobotnio-niedzielny w OW Drawno w 2024r
2024-04-03
Dnia 28 marca 2024 roku otrzymaliśmy bardzo dobrą i obiecującą wiadomość z Rady Dialogu Społecznego

Komunikat 13/XIV/2023

2023-09-20

Mija sześć lat od wprowadzenia Zarządu Komisarycznego w Grupie kapitałowej PŻM P.P. Pozytywną informacją jest fakt, że zarówno PŻM P.P, jak i cała Grupa PŻM, wypracowały w kolejnym roku zysk.

Realizowane są inwestycje i  utrzymuje się niskie zadłużenie Grupy PŻM.MK NSZZ Solidarność PŻM przypomina iż jeszcze nie wszystkie elementy wynikające z wprowadzonego programu naprawczego zostały przywrócone.

Zawieszony został cały pakiet  przywilejów marynarskich. Wydłużono kontrakty marynarskie. Oczekujemy skrócenia kontraktów do 4 miesięcy (+1 -1 ).

Zlikwidowano stanowiska 4 mechanika, bosmana ( starszego marynarza ) , zawieszono wypłatę odpraw emerytalnych.

MK NSZZ Solidarność przy PŻM domaga się przywrócenia etatu 4 mechanika i starszego marynarza na statkach Grupy PŻM. Jak najszybszego rozwiązania problemu wypłat odpraw emerytalnych  na poziomie z przed wprowadzenia zarządu komisarycznego. Proponujemy aby odprawa emerytalna była ściśle powiązana z pracą w PŻM.

Jednocześnie zwracamy uwagę, iż odprawa emerytalna dla pracowników morskich PŻM , jest żenująco niska (w porównaniu chociażby z pracownikami lądowymi PŻM).

W związku z tym że takich pracowników jest coraz mniej proponujemy aby kwota odprawy emerytalnej zamknęła się wypłatą 4-5 - krotnego wynagrodzenia stanowiskowego basic.