Zapraszamy do skorzystania z wypoczynku w ośrodkach DOMS w Jarnołtówku, Spale i Zakopanem. Z bonem zapłacicie Państwo o 200zł mniej za wszystkie usługi świadczone w naszych obiektach, a w szczególności wyżywienie, noclegi oraz strefę relaksu.

KOMUNIKAT NR 26

2020-03-25

Informujemy, że Dział Kadr Morskich PŻM w związku z nadzwyczajną sytuacją związaną z zagrożeniem epidemią korona wirusa oraz decyzją kolejnych krajów o zamykaniu swoich granic, podjął decyzję o tymczasowym wstrzymaniu regularnych podmian załogowych. W indywidualnych przypadkach kadry zobowiązały się szukać możliwości repatriacji, ale z dnia na dzień możliwości te są coraz bardziej ograniczone. ...

Sytuacja jest dynamiczna i Kadry Morskie nie są  w stanie podać terminów wznowienia regularnych podmian. O wznowieniu regularnych repatriacji będziemy informować, jak tylko stanie się to możliwe.

Normalnie kursują promy Unity Line, ponieważ ruch tranzytowy towarów pomiędzy Polską i Szwecją nie jest wstrzymany. Jeśli chodzi o pasażerów, do Polski wpuszczani są jedynie obywatele naszego kraju, którzy po spisaniu danych osobowych kierowani są na dwutygodniową domową kwarantannę.

W trosce o pracowników morskich PŻM pozostających na lądzie wystosowaliśmy odpowiednie pismo  w którym zwracamy się min. o umożliwienie otrzymania pożyczki pracowniczej w USD tzw. chwilówki oraz o rozpatrzenie możliwości przyjęcia pracowników stałych do PŻM PP (za minimalnym krajowym wynagrodzeniem).

O wynikach poinformujemy w osobnym komunikacie.

Przewodniczący MK NSZZ Solidarność PŻM

Jacek Kramarczyk