"Zielony Ład"
zasady refundacji za wypoczynek sobotnio-niedzielny w OW Drawno w 2024r
2024-04-03
Dnia 28 marca 2024 roku otrzymaliśmy bardzo dobrą i obiecującą wiadomość z Rady Dialogu Społecznego

KOMUNIKAT 64/2021

2021-07-22

W odpowiedzi na zapytanie w sprawie możliwości uzyskiwania wpisu o szczepieniu przeciw COVID-19 w dokumencie ?International Certificate of Vaccination?, skierowane do Pełnomocnika Rządu do spraw Narodowego Programu Szczepień Ochronnych przeciwko wirusowi SARS-CoV-2 w dn. 21.06 2021r. i przekazane do rozpatrzenia przez Ministerstwo Zdrowia, proszę o przyjęcie poniższych informacji.

Regulacje w zakresie dokumentacji medycznej są sprecyzowane w Ustawie z dnia 6 listopada 2008 r. o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta. Jeżeli pacjent przedstawi dokumentację pozwalającą na jednoznaczne stwierdzenie, iż został zaszczepiony przeciw COVID-19, to lekarz jest zobowiązany do uzupełnienia jego dokumentacji w tym zakresie - w tym wypadku może to być wpis do Międzynarodowej Książeczki Szczepień.

Wpisu należy dokonać na stronach przeznaczonych na "inne 2 szczepienia". Przepisy umożliwiają taki wpis, gdyż szczepienie przeciw COVID-19 jest zalecane. Wobec powyższego nie ma konieczności występowania z indywidualnym zaleceniem wpisywania informacji o szczepieniu dla konkretnej grupy zawodowej – w tym przypadku marynarzy, gdyż rozwiązanie to obowiązuje dla wszystkich obywateli.

W przypadku odmowy realizacji wpisu w pierwszej kolejności należy zwrócić się do kadry kierowniczej danej placówki, a w przypadku ewentualnych problemów – do odpowiedniego oddziału NFZ, gdyż szczepienia w RP realizowane są ze środków.